ZEYTİN RENK AYIRMA MAKİNESİ

Mersin’de Zeytin işleme makineleri yapımı yapan müşterek şirket, ulusal zeytincisinden gelen talep , dört yıllık benzer çalışmayla dünyada değerlendirilen ama pahalı olduğu için ithal edilemeyen ”zeytin renk ayırma makinesi” geliştirdi. Çocukluktan girdiği makine yapım sektöründe, Hayati Aslan tarafından 2010 yılında açılan İnovamer Makine, aradan geçen sürede 20 ülkeye zeytin ( zeytin renk ayırma makinesi ) teknolojisi satan bir firma haline geldi.

Zeytin renk ayırma makinesi

Türkiye’de ilk kez tam otomatik zeytin çekirdeği ayıklama makinesi imal eden babası Nazmi Aslan’dan, şirketin genel müdürü olarak bayrağı devralan İnovamer Makine Genel Müdürü Yalçın Okat, star tv muhabirine yaptığı röpötajda, 4 yıllık bir uğraşmayla Türkiye’de ilk kez ”zeytin renk seçme makinesi” geliştirdiklerini söyledi. Dinç ve salamura Zeytinde, yeşil ve Kara adetleri birbirinden bölme muamelenin, şu meydanda yurtdışında yapılmış makinenin fazla pahalı olması nedeniyle Türk zeytin üreticisi tarafından önemli bir çoğunlukla elle yapıldığını belirten Aslan, üreticilerden gelen istek doğrultusunda 10 kişilik bir takım ve Dört senelik bir çalışmayla tamamen özel tasarımları olan yerli ”zeytin renk seçme makinesi’ni” yapmayı başardıklarını dile getirdi. Aslan, zeytin renk seçme makinesi’nin renk ayırt eden Kamera sistemi ve Hava üfleyerek Zeytinleri başka kanallara aktaran mekanizmadan oluşan makinenin, 1 Günde 40 kişinin el ile uraştığı işe yakın hatasız ayrım yapabildiğini anlatarak, yaptıkları makinenin zeytin üreticisine mühim avantaj sağladığını söyledi. Zeytincilikte dalından toplanan ürünün aynı Gün işlenmesi gerektiğine dikkat çeken Aslan, bundan dolayı yaptıkları zeytin renk ayırma makinesi’ nin, yurtdışından alınması halinde 95 bin Avro’yu bulan maliyetteki muadillerine göre çok daha ulaşılabilir olduğunu belirtti. Ürettikleri araçları yirmi ülkeye satıyorlar Aslan, son geliştirdikleri zeytin renk seçme makinesi ‘nin yanı sıra zeytin çekirdeği ayıklama, dilimleme, sap temizleme, eleme, çizme ve kesme makineleri, ayırma bantları gibi zeytinciliğin gereksinim duyduğu yüz civarında makine üretimi bulunduğunu anlatarak, üretimlerini dahil piyasanın yanı sıra başta Fas, Tunus, Cezayir, Yunanistan gibi Akdeniz ülkeleri ile ABD’nin de aralarında bulunduğu 20 ülkeye ihraç ettiklerini söyledi.

Zeytin renk ayırma makinesi
Türkiye’de zeytin renk ayırma makinesi sektörünün, son senelerde artan finansman imkanı ile çok hızlı 1 şekilde geliştiğini belirten Aslan, şunları dile getirdi: ”Finansman olduğu sürece Türkiye’de üreteilmeyecek hiçbir zeytin renk ayırma makinesi yoktur. 10 sene önce, 20 sene evvel memleket şartları farklıydı. şu dönem bu makineleri geliştirmek arzu etseydik, üzerinde kullandığımız bazı parçaları Türkiye’de bulamazdık, almak ise daha zordu. Çünkü, dünyaya ulaşmak daha zordu. Bütün bunların gelişmesi ve paranın da olmasıyla sektör hızla yükseldi. Aklımız, becerimiz, insan gücümüz var, finansman da olunca neden yapmayalım.”MERSİN – Sanayi Bakanlığı tarafından verilen Tekno Girişim Desteği’ni Mersin’den tek alan şirket olma özelliği taşıyan İnovamer Bilişim Teknolojileri, zeytin renk seçme makinesi üretmeye hazırlanıyor.Yeni mahsul sayesinde zeytindeki hastalıklar 1 optik bir gözün hassasiyetinde ayıklanırken taraftan daha çok zeytinin sofralara ulaştırılması sağlanacak. Sistemin en mühim özelliklerinden birisi ise işçilik maliyetleri azalacağı için sofralara zeytin ve zeytinyağını daha uygun fiyatlarla ulaştıracak olması. Yapılacak yatırımlar sonrasında zeytin renk ayırma makinesi yapımı gelecek yıl başlayacak. satın alınan şu ürünü Türkiye’de üretecek ilk firma olan İnovamer, patent çalışmalarını tamamladı ve ürünü tescil ettirdi.Sanayi Bakanlığı tarafından Tekno Girişim Desteği Programı çerçevesinde destek verildiğini anlatan İnovamer Bilişim Teknolojileri Umumi Müdürü Hayati Aslan, ileri teknoloji ürünü olan zeytin renk ayırma makinesi projelerinin destek aldığını tahmin etti. Türkiye’de ulusal üretimi yapılmayan 1 mahsul olduğuna belirten Aslan, “Dünyada da yalnızca İtalya ve Japonya’da yapılıyor. Türkiye’de sadece Marmara Birlik tarafından yur dışından alınmış, çünkü fiyatları çok yukarda” söyledi. Ürünün sektörde yaklaşık yüzelli bin Euro civarında satıldığını belirten Aslan, firma olarak üretim sonrasında o ürünü yarı fiyatına piyasaya yayacaklarını belirtti. Henüz mahsul piyasaya çıkmadan talep almaya başladıklarını söyleyen Aslan, projenin iş planına göre gelecek yıl üretime başlayacaklarını dile getirdi.

Zeytin
Şirketi henüz kurmadan evvel konuyla ilgili Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını anlatan Aslan, ” Zeytin renk seçme makinesi ,Yeni ürün ve teknoloji geliştirmek için pazarın nabzını tutmak, şu kapsamda tüketicinin ne istediğini anlamak, dünyadaki gelişmeleri takip etmek ve üniversitelerle çalışmak önemli önem taşıyor. Ar-Ge çalışmaları artık firmalar için yaşam tarzı oldu. Biz Bütün uğraşmalarımızı ciddi bir adranalin ve mizanla yapıyoruz. Oldukça yoğun çalışmalar sonucu gelen başarılarımızdan da ciddi keyif alıyoruz” dedi. Sürdürülebilen bir ekonomi için alanda rekabet gücünün artırılmasının gerektiğini vurgulayan Hayati Aslan, “Bu, Ar-Ge faaliyetlerini fazlalaştırmayla mümkün olabilir. Yeni kurulmuş bir şirket sermaye gücü yüksek değilse en büyük köklü kurumsal firmalarla pazarda yarışabilmek ve pazarda avantajlı konuma gelmek için bilimsel çalışma yapmalı, yenilik üretmelidir. Biz, Zeytin renk ayırma makinesi ile temelleri kuvvetli bir çalışma yaptığımıza ve ciddi şirketlerle aynı kategoride olacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.Görüntü işlemede tanınma hedefinde Türkiye’nin zeytincilikte dünyanın önde olan ülkeleri arasında yer aldığını ve üretim konusunda ilk 5 memleket alanında bulunduğunu anlatan Hayati Aslan, şu bilgileri anlattı: “Zeytin dalından koparılırken zarar görebiliyor ya da güneş gören tarafı siyah, görmeyen tarafı yeşil ya da mor olabiliyor. O ürünler toplandıktan sonra geniş bantlar üzerinde kaydırılıyor ve hasarlı ya da farklı renkli olan ürünler insanlar aracılığıyla el ile seçiliyor. Bu da mühim bir işçilik maliyeti ve mahsul zararı beraberinde getiriyor. Alıcı şirket kaliteli ürün almak istiyor, bu nedenle Zeytin renk seçme makinesi gerekiyor. 10 kişilik ekibimizle geliştirdiğimiz ve üretimine geçmeye başladığımız araç ile bir taraftan maliyetler kısılacağı gibi öteki taraftan kullanılabilir mahsul sayısı da önemli miktarda artacak.”Henüz çok yeni bir teknoloji olup dünyadaki çıktının dahi sayılı firma tarafından gerçekleştirildiğini vurgulayan Aslan, “Hedefimiz görüntü işleme konusunda iddealı bir şirket olmak. Mahsul zararını belirleme konusunda dünyada bilinmiş bir marka olmak istiyoruz. Türkiye’de görüntü işleme piyasası (Zeytin renk ayırma makinesi) neredeyse yok diyebilirim. Oysa hatalı mahsüllerin ayıklanmasını sağladığı için alanı fazla geniş” dedi.OSB’de yatırım planlıyor Mersin Üniversitesi’nde Teknopark bünyesinde Ar-Ge çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Hayati Aslan Mersin Tarsus Organize Endüstri Bölgesi genişleme alanında üretim için yatırım planladıklarını demek istedi. Ati sene temmuz ayında ilk yapımı gerçekleştirmeyi planladıklarına değinen Aslan, “Öncelikli hedef pazarımız zeytin üretiminin yoğun olduğu Ege, Marmara ve Tarsus gibi Akdeniz’de yer alan bazı il ve ilçeler. sonra Yunanistan, İtalya gibi Akdeniz ülkelerine, Kuzey Afrika’ya Zeytin renk seçme makinesi’nin ihracatını planlıyoruz. Çalışmalarımıza zeytinle başlayıp sonra narenciye, bakliyat gibi değişik ürünlere de yöneleceğiz” şeklinde konuştu.Projenin tahminen 500 bin TL’lik yatırımla hayata geçeceğini anlatan Hayati Aslan, üretime başladıklarında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’ndan pazarlama desteği alacaklarını anlattı.

Zeytin renk ayırma makinesi

Zeytin dalından toplandığı gibi yenilemeyen tek çekirdekli bir meyvedir. Buna da, dünya üzerindeki bütün yemiş sadece zeytinde bulunarak zeytine acılık tadını veren “oleuropein” adlı fenolik bir madde sebep olmaktadır.Zeytine acılık tadını veren oleuropein isimli şu fenolik maddenin, zeytinin içinden dışarı alınması için yapılan süreçler dizisi de sofralık zeytin işleme tekniklerini kapsar. Oleuropein, aynı zamanda insan sağlığı açısından oldukça mühim bir madde olarak kabul edilmektedir. (Zeytin renk seçme makinesi ) Sofralık zeytin yapılırken her ne kadar zeytinin bünyesinden bu madde dışarı gönderilse ya da parçalanarak başka şeylere dönüşse bile, zeytinin bünyesinde kalan miktarının insan sağlığı için yeterli miktarda olduğu araştırıcılar tarafından söylenilmektedir.Zeytinde bulunan fenolik bileşikler ve öbür antioksidan ürünler insan sağlığını müspet etkileyen maddelerdir.( Zeytin renk seçme makinesi ) Özellikle kanser ve kalp-damar hastalıklarının oluşmaması için insan vücuduna destek olması, içerdiği lifli şekli nedeniyle hazmı olumlu etkilemesi ve tekrar özellikle içerdiği antioksidan şeylerle hücrelerin yaşlanmasını ertelemesi zeytinin eşsiz yararlarındandır.Zeytin, bünyesinde yüzde 60-70 su, % 15-30 yağ, % 2-6 şeker, % 1-3 protein, Yüzde 1-4 mineral ürünler ve % 1-5 kadar lifli şeyleri barındıran bir gıdadır. Bunlarla beraber, minör bileşenler denilen fenolik bileşenleri, organik asitleri, pektinleri, renk maddelerini, vitaminleri ve bazı mineralleri de insan hayatı açısından mühim söylenilebilecek miktarlarda barındırmaktadır. ( Zeytin renk seçme makinesi )Sofralık zeytin, bünyesinde bulundurduğu bütün şu maddelerden dolayı da besin değeri yukarda bir besin olarak kabul edilmektedir.Zeytini başka ürün farklı kılan en önemli özelliği, sadece zeytinin bünyesinde olan oleuropein maddesi olmakla beraber, öteki tek çekirdekli meyveler bileşimlerinde % 12 gibi güçlü oranda şeker, Yüzde 1.5 dolaylarında yağ içerirken, zeytinde o nicelikler sırası ile şeker için Yüzde 2-6, yağ için ise % 15-30 büyüklüğünde olmasıdır. ( Zeytin renk seçme makinesi )Sofralık zeytin işleme becerileri, zeytinin acılığının giderilerek insanlar tarafından yenilebilir hale gelmesini temin eden teknolojilerdir. Bu şekilde işlenip, acılığı giderilerek yenilebilir hale gelen zeytine de “Sofralık zeytin” denilmektedir.yurdumuzda büyüyen ehemmiyetli sofralık zeytin nevlerinden kimileri şunlardır: Gemlik, Ayvalık, Memecik, Domat, Uslu, Eşek Zeytini, Yamalak Sarısı, Erkence, Memeli, Sarı Ulak, Halhalı, Edincik Su, Tavşan Yüreği vs. Bu nevilerden Gemlik ve Domat türünün hemen büyük bölümü sofralık olarak işlenirken önemsiz bir kısmı yağa gitmektedir. Öteki neviler ise hem sofralık hem de yağlık olarak işlenmektedir.Yeşil zeytin işlenmesinde, hem doğal hem de kimyasal uygulamalarla zeytinlerin yenilebilir hale getirilmesi sağlanmaktadır.

Zeytin renk ayırma makinesi
Ülkemizde çizme zeytin yapma teknolojisi daha fazla Ayvalık ve Domat nevileri için uygulanmaktadır. ( Zeytin renk seçme makinesi ) Çizme zeytin yapım kısımları;
çıktı: Sofralık zeytin teknolojisinde zeytinin hasat zamanı ve yöntemi çok önem arz eder. Zeytinler mutlaka elle toplanmalıdır. İşleme şekline göre hasat zamanı belirlenir. Çizme zeytin işlemede Ayvalık türü zeytinde, renk yeşilden sarıya ve pembe yada hafif siyaha dönmeye başladığında hasat yapılır. ( Zeytin renk ayırma makinesi ) Domat nevinde ise rengin yeşilden saman sarısına döndüğü Vakit yapılması daha uygundur.Taşıma: Hasat edilen zeytinler, güneşte durdurulmaz ve yirmi beş kg’lık plastik sepetlerde taşınır.Boylama ve temizleme: firmaya getirilen zeytinler önce boylama makinesinden geçirilerek iriliklerine göre ayrılır, sonra ezik, zedeli ve berelilerin ayrılması için ayıklama bandından geçirilirler.Çizme: Ayıklanmak üzere arı su ile yıkama işlemine tabi tutulduktan sonra çizme işlemi uygulanır. Çizme işleminde zeytin enlemesine veya boylamasına bir yada birden çok çizilmektedir.

Tatlandırma: Çizilen zeytinler kablara alınır. Üzerine delikli kapak kapatılır ve üstüne % 2 tuz ve % 0.2 sitrik asit (limon tuzu) barındıran salamura verilir. Kapağın üstüne 10-15 cm geçecek kadar salamura ile doldurulur. ( Zeytin renk seçme makinesi ) Haftada bir suyu dökülür ve yine aynı miktarda yeni salamura verilerek bu muamele 5-6 defa yapılır. 5. ve 6. Tekrarlarda zeytinin tadına bakılarak tatlanma muamelatın bitip bitmemesine kararverilir. Eğer zeytinler çizme zeytin tadına ve nefasetine erişmiş ise tatlandırma işlemine Nihayet verilir ve muhafazaya alınarak olgunlaşması sağlanır.

medium (1)medium (2)3medium

Muhafaza ve Fermantasyon: Tatlanan zeytinler % 7 tuz ve Yüzde 0.5-0.7 sitrik asit barındıran salamurayla birlikte muhafazaya alınır. 1-2 aylık fermantasyon ve olgunlaştırma muamelesinden sonra istenilen zamanda piyasaya aktarılır. ( Zeytin renk seçme makinesi ) Daha uzun süre korunacaksa tuz miktarı % 10 ve asit oranı Yüzde 1-1.2’ye yükseltilebilir.Ambalajlama: Tatlanan ve olgunlaşan zeytinlerin paketlenmesinde teneke ve plastik kutularla beraber cam kavanozlar da sıkça kullanılmaktadır. Önce Yüzde 5 tuz ve Yüzde 1-1.5 sitrik asit barındıran salamura hazırlanır. Kaplara zeytin döküldükten sonra salamurası verilir. Üzerine de kutu yüzeyini kapatacak kadar iyi cins zeytinyağı ilave edilir.